Okt 062010
 

Jan Wallentin: Strindbergs stjärna
Albert Bonniers förlag

Don Titelman har två intressen: nazism och sitt pillermissbruk. På grund av det första blir han indragen i en historia som innefattar två gamla artefakter med anknytning till både August Strindbergs släkting Nils, som deltog i Andrées nordpolenexpedition, och ett mystiskt sällskap med kopplingar till nazisterna.

Strindbergs stjärna är ett hopkok av allehanda äventyrs- och konspirationshistorier, främst Fröken Smillas känsla för snö, Da Vinci-koden, Indiana Jones och, måhända av en slump då den inte är särskilt välkänd, den norska tv-serien Ta den ring. Förutom konspirationer och hemliga och mäktiga sällskap innehåller både Strindbergs stjärna och Ta den ring även teknologi med mystiskt/utommänskligt ursprung, gamla symboler och artefakter med mystiska egenskaper, och folk som lever länge.

Någon originalitet eller baktanke kan jag inte hitta i Strindbergs stjärna, mer än att man inte ska lita på tyskar. Visserligen har författaren sagt att han ville skriva en spännande historia utan allvarliga pretentioner, men för att det ska vara spännande krävs att man bryr sej. Och för att man ska bry sej hade nånting mer behövts; antingen en stadigare verklighetsförankring eller, som andraval, mer fart och fläkt och en känsla av att saker spelar någon roll. Dessutom är alltför många karaktärer stereotyper, mest tydligt Dons hackersyster, åldrade hemliga sällskaps-ledare och den kvinnliga kickass-lakejen. Inte heller nazism- och tyskbitarna, som i sidantal tar upp en hyfsad del av boken, mynnar ut i någonting viktigt. Strindbergs stjärna är helt enkelt för derivativ och själlös. Nu avser jag inte att klanka ner alltför mycket på boken. Den är lättläst och kan säkert tilltala dom som vill läsa en svensk roman lik ovan nämnda verk. Så länge man inte bryr sej om originalitet och substans är boken helt okej.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>